Pély Barna Interjú


Pély Barna Interjú

Pély Barna szerzői estjére online jegyrendszerünkben tud jegyet vásárolni, illetve a legfrissebb információkért pedig látogassa meg a Facebook eseményt.

Kezdjük egy kis visszatekintéssel, hogy megértsük az idei történéseket. Már több helyen is elmondtad, hogy mi vezetett addig, hogy nem folytatod a United-del. Most csavarjunk egyet a dolgon. Hol, melyik daloknál érezhettük azt, hogy Pély Barnában változás ment végbe, ami végül ide vezetett?

Igazából ez a folyamat 5 évvel ezelőtt kezdődött el, amikor a B the First zenekarom első lemezét megírtam, és feljátszottuk a dalokat. Úgyhogy a First című lemezünk összes dala fémjelzi, hogy a valódi, kompromisszummentes Pély Barna mit is akart valójában.

És még egy kis visszatekintés. Hogy állsz az év végi fogadalmakkal? Tettél, sikerül betartanod? És ezzel szoros összefüggésben, hogy milyen konkrét terveid vannak még az idei évre vagy akár hosszabb távon is?

Mindig vannak terveim, de szeretek rögtönözni is. A legfontosabb, hogy a szólókarrieremre koncentrálok és a B the First-re. Még mindig él bennem a vágy, hogy érzelmeket adjak a zenémen keresztül, és hogy nyomot hagyjak, vagy éppen a közönségem hagyjon nyomot bennem.
Az emberi, vagy érzelmi mélységek megélése összefügg a művészi szabadsággal, és önmegvalósítással.
Konkrétan ezután a lemezfelvétellel egybekötött koncertem után márciusban kihozom az első szólódalom, a Dressed to kill videóklipjét, és aztán egy német-svájci-olasz turnéra megyek.

Szakmailag a TOP előadók közé tartozni Magyarországon nem túl hálás feladat, hiszen nem csak a pompa, a zene és a gyönyörűség itatja át a szakmát. De van ennek a helyzetnek egy másik oldala is. Te gond nélkül megtaláltad a helyedet? Hogy viseled a nyomást, ami nem feltétlenül a népszerűséggel jár, inkább a zenész, a kreatív, az alkotó léttel?

Gondok a mindennapi életben is vannak, és egy 3 gyereket nevelő anyukától, vagy apukától ritkán kérdezik ezt meg. De válaszolok… Rajtam is van nyomás. Ez a megítélés, de ha igazán önmagad lehetsz, mert úgy éled a mindennapjaid, akkor fel tudsz oldódni az életed folyamában, mert a jó érzések ugyanúgy körülvesznek, mint a rosszak. Csak választanod kell. Én választottam, és ezt az oldást adom át a koncertjeimen. Persze nyitott közönség is kell, de én nem becsülöm alá az embereket. 

Mi volt az igazi áttörés a szakmai pályafutásodban? És most leginkább a lelkedre gondolunk, mert hiszünk benne, hogy lélek nélkül egy ilyen minőségi előadó nem létezhet. Nem csak a Te szférádban, máshol sem.

A nővérem egyszer azt mondta nekem, amikor elkezdtem ezt a szakmát, hogy mindig maradjak önmagam. Törekedtem, de most jutottam el addig, hogy ezt a lelki irányt önálló döntésekkel segítsem magamban….és a barátaim is mellém állnak. Ez jó érzés, és hálával tölt el, hogy fejlődhetek még mindig, és örülök, hogy a lázadás és a harag már nem mindig ural, mert egy művész számára fontos, hogy a legjavát adja önmagából.

Fogalmazhatunk úgy, hogy hosszú évek óta a csúcson vagy. Beállt a rutin, esetleg naponta ismétlődő feladatok. Az új szerzői est most új feladatokat ró Rád. Hogyan képzeljük el az építkezést? Hol tartasz most?

Úgy érzem, hogy egyre inkább önmagam vagyok. Mivel nem kell kompromisszumokat kötnöm művészileg, ezért rendkívül sok ötletem van. Amire nem számítottam az az, hogy egyre elfogadóbbá, és nyitottabbá válok emberileg. Másrészt a gyors döntések segítenek abban, hogy új járatlan utakat próbáljak ki nem csak zeneileg, hanem pl. kommunikációban is.

A hangod képzése nyilván folyamatos. Itt is vannak ranglétrák? A zenében is van olyan, hogy megugrottad a 220 cm-t?

Van, de semmi értelme, mert a végén a dalok maradnak, amit zenészek játszanak. Képzeld el, ha kikapcsolják majd az áramot. Ott lesz az igazság. Senkit nem fog érdekelni, hogy valaki Budapesten 2017-ben hogyan énekelt. …de most komolyan! 🙂

Most, hogy megvalósul önálló szerzői ested vannak a zenében egyéb vágyaid, olyan céljaid, amit el kell érned?

Mindig vannak. Majd egyszer szeretnék egy nagy arénában játszani egyedül egy gitárral és egy lábdobbal. Kb., mint amikor Elton John-t láttam egy koncerten egy fehér zongorával egyedül.

Mikor a legboldogabb Pély Barna?

Amikor a tízedik dalnál megjelennek a zenészbarátaim ezen színpadon, és büszkén eljátszanak velem egy dalt.

Ki Magyarország legjobb dalszövegírója? Vagyis inkább ki Pély Barna kedvenc magyar dalszövegírója?

Rengeteg van, de a legtöbb szövegemet én írom magamnak.
Bár ez nem azt jeleneti, hogy én vagyok a legjobb szövegíró! 🙂

Hatalmas talentumok hagytak itt minket az elmúlt időben a színészeken át Somló Tamásig. Ez is csak azt mutatja, hogy öregszünk… Hogy képzeled el az 50. születésnapodat?

Hát…! Boldogan….

Mivel töltöd azokat az időszakokat, amiket nem a zene tölt ki? Mivel töltődsz fel, esetleg van kedvenc helyed, ahová el tudsz vonulni, ihletet meríteni?

Nekem a magány segít. Pl. Sehol senki. Ülök Somló Hegy-en, nézem a 8-as főutat, ahogy már elég távol gyorsan halad néha-néha el egy autó és egy Juhfarkot iszogatok az esti csendben. Ekkor a kocsmáros hölgy, azt kérdezi tőlem, hogy kérek-e egy kis szódát. Mondjuk, nem kérek szódát, de elfogadom. Hát….kb.így! 

Rendszeresen lépsz fel nagy koncerten, ehhez képest az Orfeumban szinte személyes közelségben állsz a közönséged előtt. Előadóként ez kihívást jelent számodra?

Erre egy idézet jut eszembe egy B.B King interjúból:
Újságíró: B.B maga már 2875-ször eljátszotta a leghíresebb dalát, a „Thrill is gone”-t? Hogy van ez? Nem unja?
B.B King: Egyáltalán nem. Mindig úgy énekelem, mintha először énekelném nektek.

Az Orfeumban több produkcióban is szerepelsz, mindig telt ház előtt. Vendégként a Roadkill Café-val vagy épp említhetnénk az Uptown Funk-ot Bebével. Tudod fejből vagy már nem is számolod, hogy hányadik fellépésedre készülsz a pesti mulatóban?

Már nem!:-) 1 évvel ezelőtt talán még könnyebb lett volna válaszolnom.

Most a szerzői est kapcsán mire számíthat az, aki rendszeres vendég az Orfeumban és már több produkcióban is látott?

Ennek a koncertnek a lényege az intimitás és az, hogy hagyom magam jobban megismerni. Erre a közönség is szokott reagálni, és sokan már a koncert közben beszélgetni kezdenek velem, mint ez kedélyes borozós házibuliban. Én is szeretem megismerni a közönségem.

Mi az üzenete az est címének: “Átjött”?

A Szeretet.:-)

 

Facebook esemény

Váltsa meg jegyét

 

PÉLY BARNA Szóló

Pély Barna már több mint egy évtizede a magyar könnyűzenei élet egyik sokszínű, és meghatározó alakja. Énekes-zeneszerzőként a nyitottság, és energikusság jellemzi, előadásmódjában és munkáiban a blues, a soul, és a funk alapvető stílusjegyeit ötvözi.

Saját szólókarrieje építése mellett jelenleg is a B The First („You told me that you loved me”, „Aztán miért”) énekes-gitárosa és dalszerzője. 17 évig volt a United zenekar („Végső Vallomás”, „Hófehér Jaguár”, „Keserű méz”…) frontembere.

2003-2006-ig zsűriként, 2010-ben szakmai tanácsadóként résztvevője volt a Tv2 Megasztár című énekes tehetségkutató műsorának.

2007-től a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének Jazz-ének Szakvezetője.

2016-ban a Dal 2016 (Eurovíziós dalverseny) legjobb 18 dala közé jutott a B the First – You told me that you loved me című dalával.

Ezen az akusztikus koncerten egy lábdob szerű stomp box, egy looper, és egy finoman effektezett bluest gitár van nála , ami bőven elég ahhoz, hogy táncra perdüjön a szívünk, vagy éppen a bensőséges hangzással könnyet csaljon a szemünkbe.

Énekstílusa, dalai, és „szlogenjei” méltán teszik generációja egyik kikerülhetetlen zenészévé, és amit biztos nem mondhatunk el róla: hogy ”Ez nem jött át!”.

Pély Barna szerzői estjére online jegyrendszerünkben tud jegyet vásárolni, illetve a legfrissebb információkért pedig látogassa meg a Facebook eseményt.